Mannens klagesang

Det er kanskje noe ironisk at en mann skriver et blogginnlegg om den perfekte mannen. Men det er ikke noe nytt. Artister som Bjørn Eidsvåg og Unge frustrerte menn har laget sanger om hvor frustrerende det kan være å være mann i Norge.

Like vel er mannsrollen den som er minst diskutert. Dette til tross for at kvinner i større grad stiller høye krav til hva en mann skal være.

En gang på slutten syttitallet begynte kvinnene å hevde seg. Dette var mer eller mindre en stille revolusjon. Sakte men sikkert overtok kvinnene høyere utdanning, og inntok yrker og utdanninger som tradisjonelt har vært mannsbastioner. Kvinner gjør det bra i amasonstaten Norge.

Kvinner tjener sine egne penger. De er ikke avhengige av mannen. De velger i større grad partnere og forvalter sine liv med den største selvfølgelighet. Men til tross for dette virker det som om kvinner er misfornøyde med sin frihet.

For det første velger kvinner pent brukte partnere. Det er nok av eksempler på menn som nærmest går på rundgang i noen miljøer. Fraskilte menn med barn har altså høy verdistigning. Ikke bare har mannen bevist at han er attraktiv hos andre kvinner, han har også produsert levedyktig avkom. En slik kombo kan ikke den norske kvinnen motstå.

Kvinner sammenligner seg med hverandre. Hvis en kvinne har større pupper, penere legger eller flottere hår, føler den andre kvinnen seg truet. Ikke fordi at det er viktig å se bra ut for mannen. Det er viktigere å se penere ut enn venninnene sine.  Derfor løper den usikre kvinnen til nærmeste salong for å få finere pupper, legger eller hår.

Mannen har blitt et ytre statussymbol for den norske kvinnen. Hvis kvinnen ser at en mann er attraktiv hos andre, er han med andre ord et godt varp. Og en slik mann vil hun jo gjerne ha.

En del kvinner reiser til det store utlandet for å finne seg en partner. Spesielt til land hvor mannen er sjåvinistisk. Kniping i rumpa, sensuell dansing, brautende atferd og overfladiske komplimenter er det som får de norske damene til å smelte som smør i den brennende tropesolen. Grunnen kvinnen oppgir til at de trekker til sjåvinistene, er at sjåvinistene får dem til å føler seg attraktive. De føler seg som vakre kvinner verdsatt for sin skjønnhet.

Det er den føyelige norske mannen som får dem til å trekke til de store utland for å føle seg som kvinner. Oss menn har gjennom skole og oppdragelse lært at kvinnen er vår like. At vi skal behandle henne med respekt og at hun ikke skal behandles som et objekt. Straffen og sanksjonene er sterke hvis vi prøver å bryte disse reglene. Dette er noe vi menn tar med oss i voksenlivet.

Så når kvinnen har fått det som hun vil, og norske menn tøfler seg ynkelig under amasonenes åk, er de like vel ikke fornøyde. Likestillingens pris passer ikke kvinnen. De vil være primadonnaer, yrkeskvinner, mor og sexobjekt  –  samtidig. Mannen som forsørger har gått ut på dato.  Den norske mannen er redusert til et avlsdyr som kvinnen stolt kan vise frem til sine like: Andre kvinner.

7 kommentarer om “Mannens klagesang”

 1. Kanskje sant i noen tilfeller? I så fall – velkommen inn i en verden hvor kvinner har vært «armkrokpynt» i utallige år. Men da vanligvis uten resirkuleringsmuligheter.

 2. Eg likar innlegget.

  Korleis kan ein få damene til å ta betre vare på mennene. Dei gjorde det før, men det var fordi mannen krevde det. No er det mannen som skal ta vare på dama, fordi samfunnet krev det.

  I morgon skal eg lage middag til Gubben. Fordi eg har lyst. :)

  1. *sukk*
   Du er snill med gubben din du! Jeg må lage mat til damen når jeg kommer hjem fra jobb/studier. Og maten må være på bordet før jeg trener fordi hun vil jeg skal se bra ut til neste gang hun skal vise meg frem!

   1. Ja, det er slik det er blitt *sukk*

    Likevel får jo du æra av å vere eit trofé som ho viser til sine vener.
    «Sjå kva eg har», seier ho rak i ryggen og med glimt i auga, ho kaster med hovudet i retning av deg. Dei andre står kring ho og deg og er einig.

    Kan neppe vere såååå gale å vere mann ;)

 3. Sånn er det å være mann altså.. Rart at vi politisk stimulerer til en utvikling så fjernt fra natur og biologi som det er mulig å komme..

  I dragkampen mellom samfunnets krav til oss og hva som gir mening og oppleves viktig og riktig for seg, tror jeg det er lov å lytte mer til seg selv. Bli enig med partner om hvordan man vil leve og prioritere uavhengig av «det politisk korrekte».

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: