Hvordan motivere barn til innsats i skolen

Det er snart skolestart, og mange foreldre har store forhåpninger til sine små yndige. Det er spesielt én felle det er lett å gå i når det gjelder å motivere sine egne barn til bedre skoleprestasjoner. Dette er belønninger.

Det er snart skolestart, og mange foreldre har store forhåpninger til sine små yndige. Det er spesielt én felle det er lett å gå i når det gjelder å motivere sine egne barn til bedre skoleprestasjoner. Dette er belønninger.

Mobiltelefoner, iPad, reiser eller andre goder er dårlige motivatorer. Velmenende foreldre bruker slike triks. Det fungerer aldri. Du kan insistere på at det virker, og du tror på det selv. Kanskje barnet ditt har fått gode resultater på grunn av en bestikkelse, men jeg vet. Å gi en iPhone som belønning for skoleprestasjoner, er det samme som å gi en svømmer gullmedalje i spydkast. Belønningen hører ikke sammen med prestasjonen.

Belønningen må komme øyeblikkelig etter at prestasjonen er oppnådd. Det nytter ikke å gi barn en premie lenge etterpå. Da har hun eller han glemt hva det er de blir belønnet for, og de gode følelsene som gjør til at belønningen virker er borte.

Jeg bruker skryt og klapp på skulderen, sammen med mye positiv oppmerksomhet når jeg skal motivere. Da stråler eleven og strutter av stolthet. Dette er den beste belønningen man som foresatt og lærer kan gi.

Grunnen til at jeg gjør dette er at det er selve læringsprosessen som må motiverer eleven til prestasjon. Hvis du jobber med barnet ditt slik at det blir begeistret for skolearbeid, vil han eller hun raskt bli begeistret for å jobbe med fag.

Du kan le litt av dette og riste på hode og si: «Det går jo ikke an å bli begeistret og motivert for skolen!». Da vil jeg svare «Det er en grunn til at ditt barn ikke blir begeistret og motivert for skolen. Denne grunnen er deg». For å lære må eleven ha positive holdninger. Siden ditt barn speiler deg, er det du som må jobbe med egne holdninger til skolen, lærere og læring, skal ditt barn lykkes på skolen.

Med skryt og positiv oppmerksomhet må du engasjere deg i skolearbeidet til barnet ditt. Du må hjelpe med lekser. Du må hjelpe med motivasjon. Dere må jobbe sammen med skolen for å lykkes. Det koster mye i innsats og motivasjon for å bli flink. Både du og ditt barn må jobbe sammen med hverandre, og med skolen.

Skal du belønne ditt barn for skolearbeid ikke gi iPod, iPad, iPhone eller reiser. Vær heller raus med skryt og nærhet. Vis interesse for prestasjonene barnet ditt gjør på skolen og vær tilstede når det gjelder lekser og hvis hun eller han ønsker å fortelle om skoleadagen.

Nå har jeg registrert meg på Bloggurat.

Jeg har plassert min blogg i <a href=»http://bloggurat.net/kart/registrere/973/bergen»>Bergen</a&gt; på <a href=»http://bloggurat.net/kart/»>norske bloggkart</a>!

4 kommentarer om “Hvordan motivere barn til innsats i skolen”

 1. Du har veldig mye rett i det du skriver her, motivasjon, engasjement og ikke minst tid fra foreldrene til skolearbeid og lekser er mye mer verdt enn å få en mobiltelefon fordi innsatsen har vært bra. Og ikke minst å stille opp utenom, være positive til foreldremøter, dugnad og sosial med andre foreldre.
  Vi har vært heldig og har et lite skolelys, hun skal begynne i sjette klasse neste mandag, og har aldri trengt noe særlig hjelp med lekser, men vi ser over arbeidet hennes, skryter der skryt er berettiget og retter der det skulle trengs.
  Tenker at ungdomsskolen og videregående blir tøffere, og er litt redd for at hun som sklir gjennom barneskolen skal tro at resten av skolegangen og livet blir like lett.. :)

  1. Hei og takk for kommentar :)

   Som lærer har jeg undervist litt på alle trinn, inklusiv videregående i noen uker.

   Jeg tror med stor sikkerhet at du ikke trenger å bekymre deg for jenta di.

   Min erfaring tilsier at flinke jenter forblir flinke, om enn noe tvangspreget.

   Flinke piker jobber ofte for hardt og er for streng med seg selv. Strekker seg lenger enn evnene tilsier.

   Men 6. Klasse er superspennende og ungene lærer i et rasende tempo!

   Gled deg :)

   1. Med en mor som har lidd under «flink pike»-syndromet helt til ganske nylig, så er jeg redd hun havner i samme sporet.. Får bare oppmuntre henne til å være flink, men samtidig huske på at selv flinke piker kan gjøre noen sprell av og til ;)

   2. Hei! Jeg jobber som privatlærer, og tror en elev som jobber det vi kaller «hardt» er akkurat slik den skal være. Konsekvenstenkning ifm. skole er mangelvare hos norske barn. Hun jobber kanskje hardere enn det som er vanlig, men det som er vanlig er rett og slett ikke godt nok for de elevene som ønsker å sikre sin fremtid. Så lenge hun får ros og får vite at det hun presterer er bra(viktig!), tror jeg slik holdning er sunn. Tvangspreget er ikke nødvendigvis negativt. Det kan være grunnlaget til fremtidig god holdning og evne til å ta ansvar.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: