Bør Stoltenberg trekke seg?

Stoltenberg tar ikke de nødvendige grepene etter 22. julirapporten, og er ikke villig til å endre et styringssystem som ikke fungerer. Istedenfor forsterker han det som er feil.

Stoltenberg tar ikke de nødvendige grepene som følger 22. julirapporten, og er ikke villig til å endre et styringssystem som ikke fungerer. Istedenfor forsterker han det som er feil.

VG gikk på lederplass hardt ut mot Stoltenberg og krevde hans avgang like i etterkant av 22. juli rapporten. Også andre medier og bloggere krevde hans avgang. Jeg gikk ut og mente at å kreve Statsministerens avgang for 22. juli var feil. Dette mener jeg fortsatt. 22. juli var en krise som krevde mer enn det vi kunne gi. Stoltenberg håndterte krisen på en svært god måte, noe rapporten også bekrefter.

Men jeg krever at de som leder tar lærdom og ansvar når dette er påkrevd. Stoltenberg har på ingen måte tatt lærdom. Han fortsetter å fremynde et styringssystem som rapporten på mange måter dokumenterer at ikke fungerer.

I Stortingets høring 28.08.12 viste Faremo og Stoltenberg at de ikke tar 22. juli rapporten til etterretning. Ledere som ikke er villig til å ta tak i et problem når det stirrer dem i hvitøyet, er uskikket til å lede.

Rapporten påviser flere systemfeil. Systemfeil som kommer som en direkte konsekvens av ideologien «New Public Management«. Dette er et styringssystem som baserer seg på markedstenkning, i en sektor hvor marked ikke eksisterer.

Rapporten forteller oss at polititjenestemenn har blitt til byråkrater som sitter og måler seg selv ut fra konstruerte måleparameter. Tid som i stede burde brukes til å være politi. Det har blitt protestert, men ingen av dem som styrer har lyttet. Heller ikke nå som konsekvensen av et slikt styringssystem har kommet frem i lyset lytter de.

Faremo og Stoltenberg fortsetter med New Public Management. De skal kure det offentlige med mer New Public Management og prater med New Public Management-tullespråk til krampa tar dem. De tar ikke ansvar. De tar ikke grep. De vil ikke endre et system som ikke fungerer. Istedenfor vil de forsterke det som ikke fungerer, og slik kveler de delene som fungerer slik det skal.

Ledere som ikke tar inn over seg alvoret, og som ikke retter opp i det de er satt til å forvalte, er ledere vi ikke kan tolerere.

Hvis ikke Stoltenberg klarer å ta lærdom av 22. julirapporten, bør han trekke seg.

Videre lesning
Morten Strøksnes «Harde Fakta»
Justis- og beredskapsdepartementets hjemmeside om 22.juli «Oppfølging av 22. juli kommisjonen»
Klassekampen «Målstyring svekker staten»
Lærerbloggen Lærerråd: «22. juli-kommisjonen om mål(e)styring – noen som kjenner seg igjen?«

6 kommentarer om “Bør Stoltenberg trekke seg?”

 1. Stolt Sleipenberg bør snarest mulig booke plass på Hotellet i Halden. Der vil han sitte bedre, tryggere og lengre enn på Tigerstadens AP-berg.

  1. Stoltenberg er en hardfør politiker, som har holdt seg ved makten lenge. Han sitter trygt så lenge opposisjonen ikke klarer å nå ham.

   For meg er det viktigere at han er villig til å ta de grepene som skal til for å få skikk på den offentlige forvaltningen.

   1. Det er det ingen politikere som er. Det er langt viktigere at det ser ut til at man gjør noe med problemene i landet, eller å definere problemene som løst (oks å feie det under teppet).

 2. Midt oppi krisen 22.7.2011 synes jeg Stoltenberg gjorde en god jobb, også i tiden etterpå, men det som (ikke) har skjedd forut er det all grunn til å kritisere. Jeg har ikke fordypet meg i dette, men har forstått at enkle sikkerhetstiltak ikke har blitt iverksatt; tiltak som kunne gjort bombingen av regjeringskvartalet vanskeligere (og begrenset skaden), om ikke annet. Dette handler om den langsiktige tanken, ikke om de tunge dagene rundt 22.7.

  Det er vel ikke urimelig å forvente store endringer i tiden som følger, om ikke før, er jeg rimelig sikker på at vi ikke har Ap-styrt regjering etter neste Stortingsvalg.

  Forandringer kommer.

 3. Det jeg reagerer på er at grepene Stoltenberg og Faremo kommer med er mye det samme som har ført beredskapen ut i ulykka. Det er på tide å slutte å eksperimentere, og heller fokusere på å drive det offentlige på en skikkelig måte.

  Dette er systemfeil som strekker seg helt fra 90-tallet, så å legge skylden på AP er feil. Det er alle partienes feil, Også oposisjonen som ikke har klart å stoppe utviklingen.

  Vi er helt enig: Forandirnger er nødvendig for å rette opp det som er feil.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: