Alternativ behandling er fiende av fornuften

Det har i kjølvannet av NRK programmet «Folkeopplysningen» oppstått mye diskusjon rundt temaet alternativ behandling. Som det fremgår i programmet, er nærmest all alternativ medisin i seg selv virkningsløs. Det er andre virkningsmekanismer som gir uttelling.

Det har i kjølvannet av NRK programmet «Folkeopplysningen» oppstått mye diskusjon rundt temaet alternativ behandling. Som det fremgår i programmet, er nærmest all alternativ medisin i seg selv virkningsløs. Det er andre virkningsmekanismer som gir uttelling.

Behandlingsform etter behandlingsform får strykkarakter i  «Folkeopplysningen». I hver episode kommer man frem til at det er placebo eller at det er behandler/pasient-relasjonen som er den «aktive ingrediensen». Det er denne oppdagelsen som får noen oppegående mennesker til å si at «så lenge det virker, så spiller det vel ingen rolle hvordan?»

Det man ikke tar i betraktning når man kommer med en slik uttalelse er at man da også godtar det underliggende idégrunnlaget til behandlingsformen. Når man har dokumentert at det er placebo eller behandler/pasient-relasjonen som er virkningfaktoren, og ikke behandlingen i seg selv, så har behandleren en etisk plikt til å opplyse om dette.

Hadde den alternative behandleren vært ærlig og fortalt at det er ikke er medisinen eller remediene i seg selv som «helbreder», men at det er det å være i behandling som er det avgjørende for behandlingens suksess, så kunne samfunnet ha godtatt en slik milliardindustri. Problemet oppstår når alternative behandlere enten avfeier dokumentasjon som motsier deres idégrunnlag, eller tar slike funn til inntekt for sin egen behandling. Mange alternative behandlere tviholder på alle mytene og overtroen som er underliggende for behandlingsformen, til tross for at dette beviselig er tull. Slik vranglære skaper overtro.

Moderne medisinsk metode
Når moderne medisin utfører tester på sine behandlingsformer tar de høyde for placeboeffekten og andre faktorer. Dette er fordi det er selve behandlingen som skal virke. Strenge krav til metode og hvordan man skal tolke resultater er selve bærebjelken i medisinsk forskning.

Nå må det tilføyes at det er noen medisinske behandlingsformer som viser seg som rene placebobehandlinger. Eksempelvis psykofarma. Dette har lenge vært omstridt behandling innenfor psykiatrien, og i senere tid har det kommet frem forskning som taler for at disse medisinene har liten eller ingen virkning. Dette er forskning i prosess, og det blir forsket aktivt for å finne ut av om disse medisinene faktisk fungerer eller ikke fungerer. Hvis det viser seg at denne medisinen er uten virkninger, vil den bli tatt ut av markedet og inn på gravplassen med de virkningsløse medisinene. Kanskje alternative behandlere kan plukke disse opp og anvende dem i behandlingen sin? Det er nemlig fra denne skraphaugen de fleste alternative behandlinger er hentet fra.

Den moderne medisinen viser ansvar og fjerner medisiner og behandlingsformer som viser seg å ikke fungere, selv om dette ofte tar tid. Alternative behandlere derimot, nekter å ta ansvar, og klamrer seg til myter og egenkomponerte forklaringsmodeller, heller enn godt dokumentert vitenskapelig forskning.

Alternativ behandling er overtro
Ved å godta alternativ behandling og medisiner, tillater vi at overtro får rotfeste, og vi er på vei tilbake til tiden da man kurerte kvalme med kvikksølv, oppkast og diaré med arsenikk og gjennomførte årelating for samtlige sykdommer.

Den kunnskapen vitenskapen og menneskeheten har opparbeidet seg har ikke kommet lett. Vitenskapen har kjempet mor religiøse dogmer, politiske ideologier og mot generell ufornuft og overtro. Denne kampen er fortsatt i gang, og flere steder i verden må vitenskap vike for dogmer og mytiske forestillinger.

Vi må ikke falle for fristelsen å gå bakover. Ved å tillate alternative behandlinger forkaster vi vitenskapelig forskning. Hvis overtroen igjen får rotfeste i befolkningen og i vitenskapelige miljøer, vil flere hundre års utvikling regregere. Hvis dette skjer gjenstår det å se hvor mye pest og kolera vi klarer å kurere med urteomslag, energibaner og sukkerpiller.

Videre lesning om alternativ behandling
– Forskning.no: Fra overtro til vitenskap
– Folkeopplysningen fra webtv NRK.no Folkeopplysningen sesong 1
Anbefales! NIFAB – Nasjonalt informasjonssenter for alternativ medisin

5 kommentarer om “Alternativ behandling er fiende av fornuften”

 1. Voksne mennesker som er ved sine fulle fem må gjerne gjøre som de lyster og ta den behandlingen de måtte ønske, men jeg kan ikke si annet enn at jeg syns det er trist at barn ikke alltid får den medisinske behandlingen de fortjener og har krav på.
  Det er ikke alt skolemedisin kan kurere, det er sant og det er nok heller ikke som nekter for det, men barn fortjener det beste og i mine øyne er skolemedisin alltid det beste valget.

  1. Skolemedisinen har ikke svar på alt. Og kanskje det er mye de ikke vil finne ut av. Placeboeffekten tyder på at vi her har kompliserte virkningsmekanismer som er vanskelig å måle og å registrere. Og kanskje det er såpass innfløkt at vi ikke vil klare å skille det ene fra det andre.

   Det er også trist at folk ikke får den behandlingen de har krav på. Det er et problem for svært mange at de ikke føler at det offentlige helsevesenet tar godt nok vare på dem.

   Så en liten anektode: Når det blir påvist at alternativ medisin virker, vil det opphøre å være alternativ, og bli til medisin.

   1. Så dersom studier av kiropraktikk i fremtiden viser at dette har effekt så er det ikke lenger kiropraktikk, men skolemedisin?Vil da medisinstudiet bli forlenget med et par år og manipulasjon bli dagligdags hos fastlegen?

 2. Interresant debatt og innlegg som jeg bare må kommentere.

  Jeg tenker nemlig nesten motsatt! Når det viser seg at medisin viser seg å virke fordi man tror på den – bør det være utgangspunkt for å forkaste all alternativ behandling? …eller anerkjenne viktigheten av en behandlingsmetode som også inneholder en menneskelig kraft ut over medisinen i seg selv? Forteller ikke det at vi mennesker trenger mer enn en medisin som fikser et fysisk problem. . ? Det viser seg jo faktisk innenfor psykisk helsearbeid at kvaliteten på relasjonen mellom behandler og «pasient», er den viktigste faktor for helbredelse uavhengig av behandlingsmetode.

  Nå er jo jeg kvinne (he he) og derfor ikke underlig at jeg tenker sånn (vil du sikkert si – selv om jeg faktisk er realist!), men jeg mener at å forkaste alt som ikke kan forklares vitenskapelig, gjør at vi mister noe grunnleggende og uforklarlig ved det å være menneske (og ikke maskin).

  For hva er sant? Er det det som kan måles og som du kan vise meg, eller er det det jeg kjenner selv..?

  1. Takk for innlegg!

   At det er en positiv effekt i å være i behandling er det liten tvil om så langt jeg har forstått. Placeboeffekten er også en sterk kraft som fungerer «helbredende». Så langt tor jeg at vi er deler syn.

   Men hva vi trekker ut av dette er der vi skiller lag.

   Jeg mener at vi må se nærmere på hvordan dette fungerer, for å få innblikk i hvordan «kropp og sjel» henger sammen.Klarer vi å identifisere virkningmekanismene, så kan skolemedisinen forbedre seg også.

   Å la alternative behandlere med sukkerpiller, magneter, krystaller eller varme hender forklare virkningen ut fra magiske krefter er for meg helt forkastelig. Slike trossystemer tilhører en annen tid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: