Hvordan lærer elevene – En lærers perspektiv

Hvordan læring foregår og hva læring er strides de lærde om. Jeg skal ikke legge ut om læringsteorier, men jeg vil gjerne dele hva jeg som lærer mener er viktig for læring.

Hvordan læring foregår og hva læring er strides de lærde om. Jeg skal ikke legge ut om læringsteorier, men jeg vil gjerne dele hva jeg som lærer mener er viktig for læring.

For meg kommer man aldri unna det at læring er noe som skjer i eleven. Det er i hjernen til eleven at koblinger av nervebaner skjer. Men vi kommer heller ikke unna at det er elevens sanser som er broen mellom elevens sinn og verden utenfor. Eleven lærer gjennom sansene sine ved å se, ta, lukte, smake osv. Leser eleven en tekst, bruker denne øynene sine. Skriver eleven en tekst, så bruker eleven nervecellene i hånda, korrigerer med øynene, og prosesserer i tanken, så overfører eleven det til papiret gjennom pennen. Så enkelt, men like vel så komplisert.

Å finne ut hvordan hjernen virker er fortsatt under arbeid. Like vel er det svært mye vi som forelder og lærer kan gjøre når det gjelder læring for våre barn. Etter min erfaring er det tre faktorer som skal til for å få maksimalt læringsutbytte fra en elev.

Hjemmet
Først og fremst må foreldrene gi gode holdninger til sine barn. Hvis en elev kommer hjem og får vite at det som skjer på skolen bare er tull, at læreren er dum, eller eleven møtes med likegyldighet for sine faglige prestasjoner, så lærer barnet at skolen ikke er noe å bruke tiden sin på. I en kamp om elevens gunst mellom skolen og hjemmet, er det alltid hjemmet som vinner. Det finnes også foreldre som prioriterer fritidsaktiviteter som fotball eller dans foran skole. Da er man som forelder på ville veier. Det er skolen som vil sikre barnets fremtid, ikke fotballen eller dansingen.

Læreren
En annen viktig faktor er læreren. Hvis jeg som lærer skal lede barns læring, må jeg være strukturert, ha varierte opplegg som er tilpasset den enkelte, og samtidig ha en god relasjon til eleven og hjem. Jeg må (vei)lede eleven med å strukturere kunnskapen og sørge for at elevene forholder seg til denne på forskjellige måter. Det er min oppgave som lærer å motivere og tilrettelegge slik at hver enkelt elev oppnår sitt maksimale potensiale.

klassemiljøet
Den tredje faktoren er klassemiljøet. Mennesker er sosiale vesen, og når man tvinger 20-30 mennesker inn i et lite klasserom, vil det sosiale ha svært mye å si. Da er det viktig at klassemiljøet er et miljø hvor elevene har positive holdninger til egen og andres læring. Hvis elevene har en positiv holdning til det å lære, oppsøker eleven læring på egenhånd. Elevene er da motivert for læring.

Alle disse tre faktorene virker sammen. De kan påvirke hverandre i positiv eller negativ forstand. Det trengs ikke flere enn to negative elever i en klasse for å ødelegge læringen for resten. Da er det viktig at engasjerte lærere følger opp klassen, elevene og hjemmet. For hvis man kommer fra et hjem der man ikke setter pris på skoleprestasjoner, så er dette holdninger man tar med seg inn i klassemiljøet. Eller hvis man som lærer ikke klarer å luke ut negativ adferd, så vil dette gå utover hele klassen. Hvis klassemiljøet er negativt, så hjelper det lite hva man forsøker av opplegg. Da er ikke elevene motivert for å lære eller lære av hverandre.

Motivert for læring
Disse tre faktorene har flere fellesnevnere, men jeg er opptatt av spesielt en. Dette er motivasjon. For motivasjon for læring kommer innenfra, og påvirkes i ulik grad av ytre faktorer som hjemmet, læreren og medelevene. Til syvende og sist er det eleven selv som må ønske å lære, fordi det er i elevens hjerne kunnskapen dannes. Men vi rundt eleven må gjøre vårt ytterste for at eleven blir motivert.

Det er selvfølgelig langt mer komplisert en tre faktorer. Og det er selvfølgelig mye mer komplisert enn det jeg gir uttrykk for her. Men like vel er dette noe som gir mening for meg i læreryrket. Motivasjon for læring og gode holdninger er det som skal til for å lykkes. Ikke bare i skolen men også videre i livet.

….

Tidligere bloggposter jeg har skrevet om læring og skole

5 kommentarer om “Hvordan lærer elevene – En lærers perspektiv”

 1. Tretti års erfaring bekrefter alt du skriver. Dessverre ser det ut som om det blir vanskeligere å fange alle elevenes interesse på samme tid. En av mine fortalte hjemme at jeg brukte timene til å snakke om mye tull som han ikke var interessert i, så da var det ikke så rart at han kjedet seg. Når foreldrene da støtter sin pode på dette, så er det ikke lett å snu om. Takk og pris for at det ikke er jeg personlig som har laget pensum! Ellers så skal jeg følge med på hva du skriver, spesielt om skole. Håper tjuetretten blir et godt skoleår!

  1. Takk for kommentar og ikke minst at du liker et jeg skriver.

   Jeg fjaser like gjerne som jeg skriver om andre ting enn skole, men jeg håper like vel at du er tålmodig og blir på ingen måte lei meg hvis du bare hopper et du ikke synes er interessant.

   «Det er så kjedelig det vi lærer på skolen, så det er ikke rart jeg ikke lærer noe» er en vanlig lekse elevene serverer hjem. Og som du sier, så sluker foreldrene dette rått, og gir ungen medhold.

   Dette tror jeg er en holdning som kommer fra «meg-meg-meg-samfunnet». Et krav fra elever, men også foreldre, om at ting skal være så underholderne og morsomt hele tiden.

   Det handler om holdninger til skolen og holdninger til kunnskap. Klarer vi som lærere, sammen med foreldrene, å snu denne holdningen, så er jeg overbevist om at alt blir gøy. Men det er en vanskelig oppgave.

   Jeg håper sammen med deg :) Lykke til i morgen!

 2. Bra oppsummering av mye av det samme jeg har erfart!

  Skal man prioritere, mener jeg læreren er den absolutt viktigste faktor for elevenes motivasjon for læring i klasserommet. Foreldrene er som de er og sier og gjør som de gjør – helt enig med deg – jo mer støttende og oppbyggende de er jo bedre! Likevel, man «rår ikke over dem», og må gjøre det beste ut av det man har.. Klassemiljøet avhenger av min erfaring i første omgang av lærerens evne til å få fram det beste i alle og fellesskapet. Klarer man å få elevene med seg til et «oss» istedenfor et «meg, lærer mot dere, elever» så er man etter min mening langt!

  Godt 2013-bloggeår!

 3. «Variert opplegg tilpasset den enkelte» Først de siste åren har jeg blitt oppmerksom på hvor forskjellig vi tar inn og organiserer ny informasjon, og hvordan varierte opplegg dermed fører til gode mestringsopplevelser for flere. Kommer rett fra juryoppdrag på «Skapende ungdomsmesse» i dag og har intervjuet flere ulike elevbedrifter. Moro å se hvordan noen av «verstingene» blomstrer når de får en mer praktisk tilnærming på læringa si, og ikke minst hva de kan få til.

  1. Takk for at du liker bloggen min :-)

   Hensyn til den enkelte er viktig, men også den enkeltes hensyn til de andre. Spennende tema som man trolig aldri vil finne et svart/hvit svar på.

   Vi leses og skrives!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: