Er ist wieder da

Adolf Hitler våkner opp 70 år etter sin død på samme sted hans levninger ble anbragt og kremert. Stinkende av bensin stavrer han inn i et Tyskland og et Europa som man skulle tro for lengst hadde forkastet og brent det han stod for.

Adolf Hitler våkner opp 70 år etter sin død på samme sted hans levninger ble anbragt og kremert. Stinkende av bensin stavrer han inn i et Tyskland og et Europa som man skulle tro for lengst hadde forkastet og brent det han stod for.

Jeg refererer til filmen «Er ist wieder da» basert på boken med samme tittel. Filmen balanserer mellom fiksjon og virkelighet. Hitler, personifisert av skuespilleren Oliver Masucci, blir filmet i situasjoner og steder hvor tilskuerne blir statister i filmen. Det er forvirrende. Hva er resisjert skuespill og hva er virkelighet?

Det er en tankevekkende film, kanskje mer enn boken, på grunn av virkemidlene. Hitler forsøker atter en gang å ta makten i Tyskland, og begir seg ut på en slags valgkampreise.

I flere scener samtaler Hitler med vanlige tyskere, og her kommer det tilsyne holdninger og synspunkter som er helt på linje med Hitlers synspunkter for over 70 år siden. Fremmedfrykt, politikerforakt, frykt for kulturelt og samfunnsmessig forfall, og ønsker om en tydelig leder kommer til overflaten. Forsvarstaler som «jeg er ingen rasist, men…» etterfølges av et ønske om å sende innvandrere hjem.

Det er skremmende at Hitlers holdninger fortsatt lever i det tyske folkedypet. Men det som kanskje er enda mer skremmende er at argumentene som legge frem er blåkopi av debatten her i Norge. Det er bare å ta en kikk i kommentarfeltene under saker som omhandler flyktninger. Hitlers tankegods spres med lysets hastighet over fiber og Facebook. Men de som ytrer denne argumentasjonen er uvitende at de har tatt Hitlers ord i sin munn.

Rundt om i Vesten ser vi det samme: Populistisk høyre har medvind. I vårt naboland har vi Svergiedemokraterna, i Danmark Dansk folkeparti, i Frankrike Font National, i Polen Lov og ettferdighet og i norge FrP, for å nevne noen.

Det er verdt å merke seg at Hitler også var en populistisk politiker som ble båret til makten på demokratiets vinger. Også han lovte å redde kulturen fra de fremmede, skape nye jobber, fjerne den politiske eliten som lar de fremmede ture på slik de vil. Hitler lovte enkle løsninger på kompliserte problemer. Og vant.

Vi har glemt. Vi har glemt at historien gjentar seg. Den karikere fremstillingen av Adolf Hitler som en djevel med bart har ført til at vi ikke ser at hans tankegods lever blant oss.

For du som mener det samme som ham er jo ikke en jødehatende djevel med bart. Du er bare en bekymret samfunsborger som er kritisk til innvandrere, mener at Islam er en trussel mot Vesten, og ønsker å bevare den norske og europeiske kulturen slik du innbiller deg at den skal være. Og du sender høyrepopulistiske partier rett inn i regjeringskontoret.

Til deg har jeg fire, velvagte ord på tysk: Er ist wieder da.

14 kommentarer om “Er ist wieder da”

 1. Fremmedfrykt??? Følger du ikke med på hva som skjer i Europa, Norge, Haugesund, Stjørdal, Oslo, og så mange andre steder der vi nå har masser av unge muslimske menn uten de samme sperrene som oss norske?

  1. Jeg vet mange unge menn uten de samme sperrene som oss andre. De kalles ungdommer, og oppfører seg tussete uansett religion.

   1. Så, hvor mange overfallsvoldtekter har kristne unge menn utført i Norge de siste årene? Eller buddhistiske eller jødiske unge menn? Det er mulig du kjenner unge muslimske menn som tilsynelatende oppfører seg bra, men statistikken sier at muslimer er tre ganger så kriminelle som oss andre. Trenger du referanser til dette?

   2. Det er aldri sett på sammenheng mellom religion og overfallsvoldtekter så langt jeg kjenner til.

    Men ser vi på statistikken er menn enerådende innen overfallsvoldtekter målt mot kvinner. Innenfor kategorien menn er unge menn overrepresentert. Og innenfor kategorien unge menn er det to grupper som utpeker seg: Rusog psykisk helse.

    Hvilken religion de innehar er derfor irrelevant.

    Men send meg gjerne kildene dine. Og jeg ønsker kilder som er seriøse, ikke gutteromssnekrede greier

 2. MEG: Har du bestemt deg for at du ikke vil se virkeligheten?
  Mener du virkelig at muslimer ikke er muslimer? At om en kommer fra et muslimsk land, så er en ikke muslim?
  Mener du at islam med all sin kvinneundertrykkelse, jøde- og homohat, og så mye annen vold og undertrykkelse, er en religion eller gudsdyrkelse og ikke en totalitær ideologi?
  Har du bestemt deg for at du ikke vil se virkeligheten? 

  Du tilhører FORNEKTELSENS SUPERLIGA!
  http://maxblogg.blogg.no/1464900346_fornektelsens_superli.html

  1. Skal si du er sinna. Jeg foretrekker innestemme. Det må være lov å være uenig uten at man begynner med personangrep.

   Å si at muslimer er på en viss måte er det samme som å si at alle kristne er på en viss måte. Altså å generalisere en svært stor og sammensatt gruppe.

   Det finnes voldelige mennesker innen kristendommen, så vel som islam, eller jødedommen for den del. Dette betyr ikke at alle kristne eller alle jøder er voldelige. Eller muslimer.

   Dessuten faller det på sin egen urimeligjet å generalisere islam. Islam er ikke sentralstyrt, men det er gitt stor autonomitet og autoritet til den enkelte imam.

   Islam har også flere retninger, som sunni og Shia. Innenfor disse er det flere grener som eks fallatismen. Disse leser og tolker Islam ulikt, og har ulike skrifter de ser til for å hjelpe dem å tolke troen.

   Videre strekker Islam seg over store områder og har tatt opp i seg de ulike kulturene hvor Islam har kommet til. Eksempelvis er det stor forskjell på en pakistansk muslim og en somalisk muslim. Og det finnes også sekulære muslimer.

   Det er altså meningsløst å generalisere slik du gjør.

   Men et poeng skal jeg gi deg rett i: Det er at alle religion og overtro er gift for den sunne og klare tanke, og fremmer uforsonlighet og konflikt.

  1. Da er det virkelig på tide at vi stopper den muslimske invasjonen. Muslimer, den totalitære ideologien islam og sharia passer ikke inn her hos oss, for å si det mildt. Islam er minst like ille som kommunisme og nazisme. Seriøse historikere mener at minst 270 millioner mennesker er drept i allahs navn på de 1400 årene islam har eksistert. Bare de siste fire årene er nesten 300.000 muslimer drept av andre muslimer i krigen i Syria. Fredens religion?

 3. Fimreite; du er i dårlig selskap med slike fornektere som Gule, Hylland Eriksen, Berglund Steen, Trædal, Egeland og Tjomlid. Dere er alle medlemmer av postfakta-klanen. Der er det ingen ære å hente, bare skam over at dere er med på å ødelegge landet vårt. Hvorfor ikke ta hensyn til at vi kan hjelpe 20 til 30 der nede for kostnaden av hver eneste vi gir opphold her i Norge?

  1. Jeg synes jeg er i godt selskap, jeg da :)

   Jeg synes videre at å stå for demokrati, ytringsfrihet, inkludering og solidaritet er å slå et slag rotnorske verdier.

   Å fremme hat, fremmedfrykt og intoleranse er i min bok unorsk.

   Hva flyktninger gjelder er jeg helt på linje med mitt eget parti, AP. En rettferdig og streng innvandringspolitikk er veien å gå. Og her ligger det en del tøffe valg og kompromiss for alle parter.

   Vi må selvfølgelig også hjelpe folk der de er.

   Så hva er det vi egentlig et uenig om her?

   Og var det egentlig innvandring jeg diskuterte?

   1. Om du velger å hjelpe en – 1 – person her i Norge, fremfor å hjelpe 20 til 25 der nede; hva er du egentlig da? Inhuman?

   2. Du er absolutt ikke alene om å si «Jatakk, begge deler!» Tillat meg også å gi deg det inn med teskje:
    Om du har en milliard kroner og skal velge mellom disse tre alternativene; hvilket velger du:
    1. Hjelpe 200 mennesker i Norge til en kostnad i deres livsløp her i Norge på minst fem millioner pr person (kostnad en milliard).
    2. Hjelpe 50 mennesker i Norge til en kostnad i deres livsløp her i Norge på minst fem millioner pr person (kostnad 250 millioner), og hjelpe (150 i Norge x 20 der nede) 3.000 der nede (kostnad 750 millioner).
    3. Hjelpe ingen i Norge, men (200 i Norge x 20 der nede) 4.000 der nede.

    (Håper du ser at du ved å velge alternativ 2. hjelper 950 flere mennesker. Og at alle 4.000 høyst sannsynlig har et mye større behov for hjelp enn de som har hatt penger til å betale menneskesmuglere for å bringe dem til det nord-vestre hjørnet av Europa.)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: