Rævnå Kangoo ZE – Elektrisk drittvarebil

Jeg skrev for ca tre år siden en optimistisk post om vårt nye familiemedlem, Renault Kango maxi ZE. Denne må jeg justere — Noe.

La meg først ta det positive. Bilen er fortsatt god å kjøre. Fotsatt plass til tre barneseter ved siden av hverandre i baksetet med god beinplass. Den ligger godt på veien. Du sitter høyt. Det er fortsatt en ekstremt praktisk bil. Og på parkeringsplasser er skyvedører bak gull med tanke på at ivrige barn lett smeller opp døren uten tanke på andre biler.

Jeg har tatt i bruk det store bagasjerommet som bossrom, så barnevognene får ikke lenger plass. Men det ligger på meg, ikke på bilen.

Jeg har kjørt alt som kjøres kan med den bilen. Sofaer, senger, søppel, unger, badekar, dører, gulv, trelast, ferdigmontert spisegruppe til 6 personer osv. Den har bistått ved flytting og oppussing. Alt går inn i kangooen med den største letthet.

Og det må tilføyes at den er håpløs på glatta. Et lite snøfnugg, og bilen blir til en kjelke med fire hjul som suser avgårde. Ungene synes det er gøy. Mor og far er mindre begeistret. Heldigvis er mye laget av plast, så bulker retter ut seg selv.

Den er også billig i drift. Den koster nesten ingenting å kjøre. Den koster ingenting i bom. Billig parkering, forsikring og veiavgift. Som alle elbiler er. Og den er rimelig i innkjøp. Til tross for begredelig rekkevidde på 8-12 mil, har jeg aldri gått tom for strøm.

Men det er ikke helt sant…

Det elektriske på bilen er noe… eh… kjørt. Plutselig står den utladet på 12v-batteriet uten grunn eller forvarsel. Og det til tross for at begge batteriene blir ladet via ladestasjonen. I tillegg har 12v-batteriet en dynamo som lader det under kjøring. Så hvorfor dette batteriet går tomt er et av livets store mysterium.

To for en
Og ja. Det virker rart at en elbil har to batterier som ikke jobber sammen. Men det er en logikk i det. En Renault kango ZE er egentlig bare en Renault Kangoo hvor de har tatt ut forbrenningmotoren og drivstofftanken, og satt inn elmotor og batteri i stede. Derfor er vindusviskere, bilstereo, døråpnere, kjøreelektronikk og lys på det samme systemet som i fosil-Kangooen. Det hele henter strømmen fra et lite, firkantet bilbatteri under panseret. Og ikke det svære uutømmelige batteriet som driver bilen fremover. Og det er dette systemet som slutter å virke med ujevne mellomrom. Når 12V-elsystemet ikke virker, virker ikke resten av bilen heller. Til tross for at hovedbatteriet formelig bugner over av energi.

Det har forekommet at jeg kommer ut om morgenen på vei til jobb eller barnehage og bilen er helt død. Det er akkurat slike deilige overraskelser man forventer av en bil. Og hvor glad man blir! Ungene har utviket en sjette sans for denne spontane gleden som ufrivillig velter opp i far når bilen står livløs i oppkjørslen, at de våkner med fingrene godt satt inn i ørene de morgenene dette skjer.

Når bilen står, må jeg løpe opp til naboen og låne batterilader for å lade det lille 12v-batteriet under panseret. Av og til er det nok å bare nappe ut ledningene til 12v-batteriet og plugge dem tilbake, så virker bilen igjen, dog med noen feilmeldinger som lyser på dashbordet. Annet enn at det er litt angstprovoserende når du kjører, slår disse seg heldigvis ikke på igjen når du starter bilen neste gang.

Men en gang måtte jeg sende bilen på verksted for å finne feilen. Den stod livløs i oppkjørselen en morgen. Bilen ble seg som hør og bør avhentet av Viking, og fraktet til verksted i skam. Siden Renaulten vår er en bruktinnport, gikk garantien ut etter to år. Så denne reperasjonen kostet oss 6.000 sure penger. Men vi fikk nytt 12v-batteri og dynamo for den prisen. Uten at problemet med at den ikke virker uten synlig grunn forsvant.

Andre skavanker
På første EU-kontroll ble jeg pålagt å bytte stabilisatorstag. På en tre år gammel bil! 3000-Ka-Tching!

Noen dager etter kom en ulyd fra bilen. Inn på verksted. 750 for sjekk — Ka-Tching.

Her var differansialen fremme røket og måtte byttes. Venter i skrivende stund på pris – Ka-Tching. Og igjen… ikke hatt den mer en i tre år. Importert med 20 km på telleren. Tre år med bykjøring.

Varmeapparatet i bilen har sluttet å virke. Heldigvis har bilen dieselvarmer, så vi fryser ikke om vinteren. Hvis vi velger å fikse varmeapparatet, så blir det ka-Tching her også.

Og for å toppe det hele har dashbordlampen for parkeringslys(!) Sluttet å virke. Og det er ikke bare å bytte en lyspære. Hele dritten må byttes. Så Ka-Tching. Hvis jeg gidder.

Andre små irriterende uregelmessigheter er at bluetoothen finner på å slutte å virke for underlige lyster og innfall. Noen ganger får man ikke tatt samtaler via handsfree-en, så sitter man der inne og telefonen ringer høyt og intenst på bilhøyttalerne til inringeren gir opp. For når bluetoothen låser seg, låser bilanlegget seg også. Plutselig vil ikke kartene laste seg inn i GPSen og dieselvarmeren går ikke på. For å løse problemet må bilen slås av. Men en kjapt slå-av-og-på-øvelse funker selvfølgelig ikke, neida. Den må stå minst en halvtime. Og da virker den som om ingenting var skjedd. Merkelige greier.

Det er ikke en bil jeg har skaffet til familien, men en ubrukelig au-pair med en funksjonsnedsettende personlighetsforstyrrelse.

Død hest
Renault markedsfører kangoo ZE som en robust og pålitelig arbeidsbil. Ofte er den avbildet på byggeplasser hvor smilende arbeidere poserer anorektisk og glade rundt bilen. Jeg klarer ikke å forestille meg at sinnasnekkeren hadde posert smilende med en Kangoo som tidligere på dagen hadde måtte lades på 12v-batteriet. Kangooen er ment å være en sliter som tåler en trøkk. Ikke en forfinet og anemisk svane med osteoporose.

Nei. Renault kango maxi ze er en jævla drittbil. Siste gang jeg kjøper Rævnå.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s